Pilttipiiri

Turvallisesti veneessä

Asiasanat: matkailu , veneily , purjehtiminen , turvallisuus

vesilläVesillä liikkuminen on niin hauskaa puuhaa, että siitä ei tarvitse luopua, vaikka perheeseen tulee lapsia. Pieni lapsikin pärjää veneessä, kunhan hänen turvallisuudestaan on huolehdittu.

Oltiinpa lähdössä soutamaan tai pitkälle purjehdukselle, kaikilla pitää olla päällä pelastusliivit. Se koskee myös pientä lasta. 

Erityisen tärkeää uimataidottomalle lapselle on se, että liivi on oikean kokoinen. Siinä ei saa olla kasvunvaraa ollenkaan, muuten lapsi luiskahtaa liivistä pois.

Jos liivi toisaalta on liian pieni, se ei kannata lasta. Siksi hän tarvitsee uuden liivin joka kesä. 

Liivit pitää myös pukea päälle oikein, ja kaikki nauhat pitää sitoa kiinni huolellisesti. Ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti. 

Pelastusliivejä voi ostaa marketeista ja veneilyliikkeistä. Kaikki Suomessa myytävät liivit on testattu ja hyväksytty CE-merkillä, joka takaa, että ne täyttävät turvallisuusvaatimukset. Kalliimmissa liiveissä on satsattu enemmän käyttö mukavuuteen.

Liivit myös aikuisille

Lapsen liivit kestävät hyvinä viisi kuusi vuotta. Siksi niitä voi kierrättää tuttavapiirissä tai myydä ja ostaa kirpputoreilla. 

Vanhan liivin kankaan laatua on kuitenkin hyvä tarkkailla. Porottava auringonpaiste haperoittaa kankaan, jos liiviä on säilytetty esimerkiksi venevajan seinällä. Käytön välissä liivit säilyvät hyvinä auringolta suojassa. 

Lapsella voi olla liivit päällä aina myös uidessa ja rantaleikeissä. Kun niihin tottuu, niiden pukeminen veneretkelle sujuu kitinöittä. 

Jos pieni lapsi joutuu veteen, liivi nostaa hänet kellumaan pinnalle kasvot ylöspäin. Lapsen pelastaminen käy aikuiselta helpommin, kun hänellä itselläänkin on liivit. Jos vesi on kovin viileää, sekä pelastaja että lapsi kangistuvat nopeasti. 

Myös kasvatussyistä aikuisetkin tarvitsevat pelastusliivit veneessä. Lapsi oppii pitämään itsestään selvänä, että vesille puetaan liivit. Jos aikuiset eivät sitä tee, hän alkaa jossakin vaiheessa kysellä, ”miksi mun pitää laittaa mutta teidän ei”. 

Lapsi kannattaa totuttaa siihen, että soutuveneessä pitää istua paikallaan. Lapsen tekee mieli mönkiä veneen pohjalla tai heilua istuinta tai laitaa vasten.

Vaara piilee siinä, että aikuinen lasta ohjatessaan horjahtaa ja jopa kaataa koko veneen. Myös riski tehdä äkkinäisiä, mahdollisesti vaarallisia liikkeitä on suuri. 

Lapselle voi antaa veneessä käsiin jotakin mukavaa näpelöitävää, jotta mielenkiinto pysyy siinä. 

Etäisyydet lyhyitä

Soutumatkoilla etapit kannattaa pitää lyhyinä. Jos mahdollista, välillä käydään maalla jaloittelemassa. 

Purjeveneessä lapsi tarvitsee aina yhden vahtijan, joka keskittyy lapsen matkustamiseen. Jos lapsen antaa liikkua vapaasti hytissä, kannattaa silti muistaa, että isot aallot saattavat paiskoa hänet yllättäen päin seiniä tai pudottaa hänen päälleen tavaroita. 

Saattaa tuntua nurinkuriselta, mutta lapselle vaarallisin vaihe veneilyä on se, kun ollaan rannassa tai tullaan rantaan. 

Ison purjeveneen rantautuminen vaatii kahden ihmisen työn. Lasta ei saa jättää silloinkaan yksin. Jos kukaan ei ehdi vahtia lasta, hänet pitää kiinnittää esimerkiksi turvaistuimeen tai sulkea hyttiin. 

Yöpyminen purjeveneessä tai asuntolaivassa on hieman ongelmallista. On sattunut hukkumisia, kun vanhempien nukkuessa lapsi on herännyt, kavunnut kannelle ja pudonnut veteen.

Yöllä ei liivejä voi pitää, mutta jotenkin lapsen pääsy kannelle on estettävä.

  • Asiantuntijana koulutuspäällikkö Jukka Läärä, Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto.

 

Lue lisää:

Kuva: iStockphoto

Teksti: Piltti