Pilttipiiri

Koliikki: Apua kotikonsteista

Asiasanat: koliikki , itku , ilmavaivat , vauvahieronta , vyöhyketerapia

koliikkiKoliikki-itkun alkamiselle on vaikea löytää mitään erityistä syytä eikä varmoja hoitokeinoja ole olemassa. Kotikonsteja kannattaa kokeilla mutta yhtä tärkeää on oivaltaa, ettei itku johdu huonosta hoidosta.

Kaikki pienet vauvat itkevät jonkin verran. Koliikista on kyse, jos vauvan sydäntä särkevä itku kestää vähintään kolme tuntia joka ikinen päivä ja jatkuu vähintään kolmen viikon ajan.

Itku on kipuitkua, vauvan vatsa voi olla pinkeä, ja vauvalla on yleensä ilmavaivoja.

Koliikille on tyypillistä, että itku ajoittuu johonkin tiettyyn aikaan päivästä: hyvin usein vauva itkee illalla tai alkuyöstä.

Yleensä koliikki alkaa noin kahden viikon iässä ja kestää noin kolmen, neljän kuukauden ikään asti.

Koliikkivaihe loppuu yleensä nopeasti: vanhemmat vain eräänä päivänä huomaavat, että vauva ei enää itkekään. Koliikkivaivoista ei jää lapselle mitään pysyviä vaurioita, ja koliikkilapset kehittyvät myöhemmin täysin normaalisti.

Koliikin syy on tuntematon. Kokemuksen nojalla on ajateltu, että syitä voivat olla suoliston bakteerikannan kehittymättömyys tai vauvan suolistohormonin puute, sillä lapsen hormonitoiminta ei heti syntymän jälkeen käynnisty täydellisesti.

Hormonitoiminta normalisoituu kuitenkin muutaman kuukauden kuluessa.

Kolmas selitys löytyy vauvan vatsan hermostollisesta kehittymättömyydestä. Hermosto kehittyy ensimmäisten kuukausien aikana.

Hierontaa ja vyöhyketerapiaa

Koska koliikin syitä ei tarkalleen tiedetä, siihen ei ole lääkkeitä tai tieteellisesti perusteltuja hoito-ohjeita. Vauvaa voi yrittää rauhoittaa ja rentouttaa esimerkiksi kylvettämällä ja vauvahieronnalla.

Hieronta stimuloi vatsan seudun hermoja ja sitä kautta voi myös edesauttaa ilman poistumista vatsasta. Hieronnassa vauvaa käsitellään hellästi pyörivin ottein. Myös läheisyys ja vuorovaikutus rauhoittaa vauvaa.

Vauvahieronnasta on saatavilla oppaita ja kirjastosta löytyy kirjallisuutta oikeasta tekniikasta. Hierontaa tulisi tehdä joka päivä mieluummin alkuillasta ennen kuin koliikki-itkut alkavat.

Vanhemmat voivat myös kokeilla vyöhyketerapiaa. Siinä vauvan oloa pyritään helpottamaan vauvan jalkapohjia painelemalla ja hieromalla. Joskus vyöhyketerapiaan yhdistetään myös vauvahierontaa.

Ilmavaivat kipristävät vatsaa

Koliikkivauvalla on usein ilmavaivoja. Toisilla vauvoilla ilma tulee luonnostaan helposti pois, mutta koliikkivauvalla ilmavaivojen helpottaminen on vaikeaa. Koliikkivauvoilla tulisi pyrkiä välttämään kaasun muodostusta suolistoon.

Huomiota kannattaa kiinnittää vauvan ruokailuun: äiti voi pyrkiä imettämään tai ruokkimaan vauvaa tuttipullolla rauhallisesti niin, ettei vauva niele samalla ilmaa. Imetysohjausta saa neuvoloista.

Myös röyhtäyttäminen vaikuttaa vatsassa olevaan ilman määrään: vauvaa kannattaa röyhtäyttää sekä syötön yhteydessä että sen jälkeen.

Vauvan makuuttaminen vatsalla helpottaa yleensä ilmavaivoja, sillä tällöin ilma pääsee suolistosta helpommin ulos. Vauvaa kannattaa nukuttaa vatsallaan päiväsaikaan silloin, kun samalla voi valvoa vauvan vointia vieressä.

Äidin ilmavaivat voivat lisätä rintaruokinnalla olevan vauvan ilmavaivojen riskiä. Koliikkivauvan äidin kannattaa syödä vain kohtuudella kaasun muodostumista edistäviä ruoka-aineita, kuten omenaa, paprikaa, sipulia ja tuoretta ruisleipää.

Ilmavaivoihin voi löytyä apu myös maitohappobakteereista, esimerkiksi Gefilus-kapseleista. Kapseli hajotetaan ja liotetaan maitotilkkaan.

Apteekista on saatavilla myös Cuplaton-nimistä reseptivapaata lääkettä. Cuplaton perustuu ilmakuplan pintajännityksen hajottamiseen. Kun jännitys kivun tunnetta aiheuttavissa kuplissa hajoaa, kuplat pienenevät ja pääsevät paremmin suolistosta ulos.

Lääkettä tulee käyttää säännöllisesti vähintään kolme vuorokautta, jotta selviää, onko siitä apua. Jos lääke auttaa, sitä tulee käyttää säännöllisesti joka syötön yhteydessä.

  • Asiantuntijana terveydenhoitaja Kristiina Knuutila Tampereen kaupungin äitiys- ja lastenneuvolasta

 

Lue lisää:

Kuva: iStockphoto

Teksti: Else Turunen